Bliv klogere på åreknuder

Har du opdaget, at du på benene pludselig har fået nogle underlige, snoede og udvidede buler på benene? Hvis ja, så har du muligvis stiftet bekendtskab med åreknuder. Åreknuder er udvidede vener, der forekommer snoede og udvidede lige under huden på benene. Åreknuderne er cirka 3 til 4 millimeter i diameter.

Åreknuder kan forekomme af forskellige grunde. Åreknuder kan enten være en sygdom i sig selv, det vil sige en åreknudesygdom. Åreknuder kan også forekomme som effekt af en blodprop i det dybe venesystem – eller i sjældne tilfælde på grund af medfødte venesygdomme. Den mest gængse form for åreknuder ser man mindst 50 gange som ofte som de åreknude, der er kendt som ”sekundære åreknuder”, det vil sige de sidst nævnte. Det er vigtigt at være opmærksom på forskellen mellem de to lidelser, da de sekundære åreknuder ikke skal eller må fjernes.

Sådan opstår åreknuder

Kroppens veners funktion er at lede blodet tilbage til hjertet. Blodet ledes tilbage til hjertet via venepumpen, der sender blodet i opadgående retning. I denne proces aktiveres læggens og fodens muskler, altså når man går. Bruger man ikke disse muskler, så forhindrer veneklapperne i benene blodet i at cirkulere. Fungerer disse veneklapper ikke, vil trykket i venerne stige, hvilket resulterer i at venerne udvides – og netop dét kan skabe åreknuder.

Det er som før nævnt forskelligt, hvordan åreknuder opstår. De åreknuder, der kaldes ”de primære”, opstår som regel fordi de er arveligt betingede. Man kender ikke til den specifikke årsag hertil, men man ved i hvert fald, atveneklapperne degenererer, når man har primære åreknuder.

Man kan også have det, der erkendt som de ”de sekundære” årknuder, hvilket som sagt ofte kommer i forbindelse med en blodprop. I dette tilfælde er veneklapperne i de dybe årer er ødelagt på grund af blodproppen. I dette tilfælde stiger blodtrykket i venerne i benet, hvilket forhindrer den optimale udveksling af nærings- og affaldsstoffer i blodkarrene. Dette resulterer blandt andet i dårlig sårheling. Tyngdekræften i benene gør så, at der kan opstår åreknuder, da blodet ikke kan cirkulere, som det skal.

Hvem rammes af ”de primære” åreknuder?

15 til 30 % af den voksne befolkning (dog sjældent inden man er 20 år) rammes af det, der kaldes ”de primære” åreknuder. Åreknuder rammer ofte gravide, eller kan forværres under graviditet, hvis man har anlæg for dem. Har man anlæg for åreknuder, så er deren god chance for at de vil opstå under graviditeten, men de kan også sagtens komme på et senere tidspunkt.

Hvad gør man, hvis man får åreknuder?

Opdager du åreknuder på benene, så være ekstra opmærksom på huden omkring anklerne eller forneden på skinnebenet. Ændres hunden, fx med langvarig hævelse, mørkfarvning og fortykning – eventuelt sårdannelse – skal dette tages som alvorlige faresignaler, og man bør straks opsøge en læge.

Du kunne også være interesseret i disse artikler: